T'ESTIME (CEE GARGASINDI + IES IFACH)

T'ESTIME
Actors i actrius: 65 alumnes del CEE Gargasindi, 30 mestres i 15 alumnes de l'IES Ifach.
Direcció: Raquel Andrés
Preestrena: 6 de juny de 2019. 11:00h. Aula de Cultura de Calp
Preestrena: 7 de juny de 2019. 18:00h. Aula de Cultura de Calp

Cartel T'ESTIME - Juny 2019

Fa 15 anys que el nostre centre educatiu fa teatre. El que començà sent una activitat més, realitzant adaptacions teatrals de contes com "El llibre de la Selva" ha anat evolucionant i transformant el sentit d'aquesta. Aquesta evolució parteix de l'observació directa de cadascun dels alumnes, del que expressen, del que necessiten, del que somien i a partir d'ací creem una representació feta a la mesura de cada alumne/a, assegurant una participació natural, oferint diferents patrons de moviment i mètodes d'expressió. Partim d'interessos propis, com puga ser la imaginació, l'amor, els viatges... Obrim debat, prenem una decisió conjunta, explorem emocions, llegim i realitzem tertúlia literària al voltant del tema escollit, escoltem músiques, ens identifiquem amb elles, valorem com vol cada alumne/a vol participar en l'escena escollida i creem. El que era una activitat proposada pels professionals ha passat a ser una activitat demandada per l'alumnat, s'ha convertit en un espai de reflexió de temes tan rellevants com la violència de gènere, què és amor i que no ho és, què és l'amista, etc. L'alumnat demana fer teatre, demana assajar perquè el teatre està creat per ells i elles, perquè forma part de la creació, perquè els representa. Actualment hem incorporat la participació d'alumnat de l'IES de la localitat i ha reforçat tot el treball fet fins al moment, ara viuen l'amor perquè s´han enamorat, saben què és l'amistat perquè tenen amics/es de la seua edat, sabem què és imaginar perquè tanquen els ulls i els seus pensaments són lliures i són escoltats. I el públic ens diu: "No sabem qui és qui dalts de l'escenari"; i això precisament és el que volem, perquè tothom som iguals en escena.

Recentment hem estrenat “Testime”. Evidentment “T'estime” parla d'amor; però també parla d'amistat, de sexualitat, de cels, d'empoderament de la dona, dels suports necessaris, de creixement, de diversitat, parla del dia a dia de les nostres vides, dels nostres sentiments i emocions. A “T'estime” participen 65 alumnes del CEE Gargasindi, 30 mestres i 15 alumnes de l'IES Ifach. “T'estime” ha estat la millor experiència viscuda fins al moment i desitgem trobar espais on mostrar allò que amb tanta il·lusió i tant d'amor hem creat.

M'agrada utilitzar aquesta frase de Marcel Marceau perquè resumeix la nostra forma d'entendre la creació teatral.

“Sense l'amor, l'ésser humà no pot sentir la necessitat de crear. 
La base de la creació part de l'amor, 
de la necessitat d'estimar, de compartir, de comunicar,
i és per l'amor que hem creat el teatre” 
M.M.

El teatre és l'eina més portent que podem utilitzar per ajudar a transformar aquest món, utilitzem-lo!
Raquel Andrés

Multimedia





RAQUEL ANDRÉS
Mestra de Pedagogia Terapèutica des de curs 2006 al Col·legi d'Educació Especial Gargasindi de Calp. Actriu i creadora de teatre amateur dins de l'àmbit de l'educació especial. Al llarg d'aquests anys la meua formació ha estat relacionada principalment en l'àmbit de la diversitat funcional i en els darrers anys he anat incorporant formacions específiques de dansa, moviment i cos per a alumnat amb discapacitat. Des de l'any 2006 fins a l'actualitat he estat coordinadora de teatre a l'escola, evolucionant a l'escenari i fent de les nostres representacions espais on mostrar inclusió, possibilitats, transformació i reflexió social. Les creacions són pròpies, parteixen dels insteressos de l'alumnat i han comptat amb participacions especials com voluntaris i alumnat de l'IES de la localitat, creant vincles i trencat tot tipus d'estereotip.

No hay comentarios:

Publicar un comentario